Załącznik nr 1 – Opis przedmiotu zamówienia
IG.271.8.2014
Opis przedmiotu zamówienia
„Sporządzanie, dowóz i wydawanie posiłków dla dzieci i młodzieży szkolnej
na terenie Gminy Ostrów Mazowiecka”
CPV: 55523100-3 Usługi w zakresie posiłków szkolnych
55321000-6 Usługi przygotowywania posiłków
55524000-9 Usługi dostarczania posiłków do szkół
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.);
2) ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 122, poz. 851 z późn. zm.);
w oparciu o:
3) „Normy Żywienia Człowieka – Podstawy prewencji otyłości i chorób zakaźnych” pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. M. Jarosza i doc. dr hab. n. przyr. B. Bułhak – Jachymczyk;
4) publikację pod red. prof. dr hab. n. med. M. Jarosza pt.: „OBIADY SZKOLNE z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych”;
5) zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Nr części |
Siedziba szkoły |
Szacunkowa ilość uczniów |
Przerwy obiadowe |
1 |
Nagoszewka |
10 |
10:50 |
2 |
Nowa Osuchowa |
25 |
10:35 |
3 |
Dybki |
30 |
10:45 |
4 |
Nagoszewo |
40 |
I przerwa 10:50 II przerwa 11:55 |
5 |
Dudy |
20 |
10:35 |
6 |
Koziki |
30 |
10:35 |
7 |
Kalinowo |
24 |
11:10 |
8 |
Ugniewo |
20 |
10:35 |
9 |
Komorowo |
65 |
11:15 |
10 |
Stare Lubiejewo |
15 |
10:25 |
11 |
Pałapus |
12 |
10:15 |
12 |
Jelonki |
45 |
10:30 |
13 |
Jasienica P. G. |
12 |
12:15 |
14 |
Jasienica Sz. P. |
8 |
12:05 |
Dane w tabeli dotyczące ilości dożywianych uczniów są danymi szacunkowymi i mogą ulec zmianie.
Przedmiot zamówienia realizowany będzie w dni nauki szkolnej, od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem ferii zimowych, przerw świątecznych itp. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zlecenia sporządzenia posiłków w dni wolne od nauki, o czym niezwłocznie powiadomi wykonawcę.
1) przez posiłek typu obiadowego rozumie się jedno gorące danie,
2) wykonawca przez cały okres realizacji przedmiotu zamówienia sporządza jadłospis na okres miesięczny, uwzględniając poniższe wytyczne:
- poniedziałek i środa – zupa z wkładką i pieczywem,
- wtorek i czwartek – danie mięsne z surówką,
- piątek – danie jarskie, w zależności od dania: z surówką lub bez;
3) do każdego posiłku należy dołączyć napój;
4) posiłki muszą być gorące, urozmaicone, estetyczne, wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia,
5) jadłospis musi być urozmaicony, posiłki nie mogą powtarzać się w ciągu dwóch następujących po sobie tygodniach;
6) wykonawca sporządza jadłospis w co najmniej 3 egzemplarzach, z których po jednym dostarcza do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej i dyrektorowi szkoły, a jeden umieszcza w widocznym miejscu w punkcie wydawania posiłków;
7) termin dostarczenia jadłospisu: na wrzesień - najpóźniej w dniu podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego, na każdy następny miesiąc, najpóźniej do ostatniego dnia roboczego poprzedniego miesiąca;
8) wykonawca przy sporządzaniu jadłospisu weźmie pod uwagę sugestie Zamawiającego oraz osób wyznaczonych do nadzoru nad realizacją przedmiotu zamówienia;
9) wykonawca dostarczy posiłki do punktu ich wydawania własnym środkiem transportu, na własny koszt przy zachowaniu odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych;
10) wykonawca dostarczy posiłki w jednorazowych, specjalistycznych pojemnikach przystosowanych do bezpośredniego spożycia posiłku lub w termosach zbiorczych – w zależności od wymagań Sanepidu;
11) niezależnie od formy transportu posiłki muszą być gorące;
12) wykonawca zapewni sztućce i naczynia niezbędne do spożycia posiłku;
13) wykonawca wyda posiłki w punkcie wydawania posiłków i terminie określonym przez dyrektora szkoły;
14) przewidywane godziny wydawania posiłków dla poszczególnych części znajdują się w tabeli (pkt 2);
15) Zamawiający zastrzega, że godziny podane w tabeli mogą ulec nieznacznym przesunięciom +/- 5 minut;
16) posiłki muszą być dostarczone najpóźniej najwcześniej na 15 minut przed godziną określoną w tabeli, z zastrzeżeniem ppkt 15;
17) wykonawca wyda posiłki na podstawie listy osób uprawnionych do ich otrzymania, którą otrzyma najpóźniej do dnia 5 września 2014 r. z zastrzeżeniem, że w całym okresie realizacji umowy może ona ulec zmianie; o każdej zmianie wykonawca zostanie poinformowany telefonicznie lub mailowo, co najmniej na jeden dzień przed dostawą posiłków do godziny 15:00;
18) wykonawca sprzątnie zużyte naczynia i zagospodaruje śmieci i odpady powstałe podczas realizacji przedmiotu zamówienia;
Realizacja: IDcom.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2025 Urząd Gminy w Ostrowi Mazowieckiej